Tom Yum je nejznámější masová thajská polévka, která je oblíbená nejen v okolních asijských zemích, ale po celém světě. Existuje několik variant této polévky, ale všechny mají jedno společné: jde o kombinaci pikantnosti z chilli, kyselosti z limetky a chuti moře díky rybí omáčce a krevetám. V doslovném překladu by její název zněl „ostro-kyselá polévka“.
Ingredience
1 PL Tom Yum pasty
2 PL oleje
1 menší kořen galangalu/popř. zázvoru
stéblo citrónové trávy
1l vývaru (nejlépe krevetového)
2 PL cukru
2 PL rybí omáčky
2 čerstvé chilli papričky
10dkg krevet
1 šalotka
4 cherry rajčata
10dkg hub shitake/popř. hlíva ústřičná
svazek čerstvého koriandru
šťáva z limetky
Příprava
1. Galangal/zázvor zbavíme šlupky a nakrájíme na kostičky, citronovou trávu rozřízneme na 2-3 části, šalotku a rajčata nakrájíme na osminky. Houby Shiitake překrojíme na poloviny/hlíva ústřičná.
2. Ve větším hrnci si zahřejeme olej. Přidáme Tom Yum pastu a zamícháme. Postupně přidáváme další suroviny: galangal, citronovou trávu (tyto ingredience se nejí, mohou proto být nakrájeny na velké kousky).
3. Přidáme rybí omáčku a cukr a za stálého míchání zahříváme asi 2 až 3 minuty.
4. Poté přidáme šalotku, rajčata, chilli papričky, houby a krevety. Promícháme a necháme chvíli opéct.
5. Po dalších 2-3 minutách zalijeme vývarem a vaříme 5-10 minut. Pokud se na hladině začne tvořit pěna, posbíráme ji malým sítkem.
6. Nakonec přidáme nadrobno pokrájený koriandr. Aby měla polévka danou kyselost, pokapeme ji limetkovou šťávou. Opět promícháme a servírujeme.