Poznejte exotické ovoce

tropical fruit 2

Poznejte
exotické ovoce

Liči

Liči čínské, jak se liči nazývá celým jménem, ​​pochází z Číny, ale pěstuje se i v USA, Africe či na Novém Zélandu. Narůžovělé skořápky s drobnými výhonky, připomínající ježky, skrývají hladkou šťavnatou sladkou dužinu s velkou peckou. Liči je bohaté na vitamin C – stačí 9 plodů a máte dostatek tohoto vitaminu na celý den. Čínská švestka má schopnost tlumit bolest a snižovat teplotu, léčit kašel, žaludeční vředy, žlázy. Sušené liči má až trojnásobně vyšší obsah výživných látek než liči čerstvé.

Jak jíst liči?

Liči koupíte čerstvé, kompotované nebo sušené. Čerstvé liči oloupejte a dužinu snězte. Pecky liči se nejedí. Liči se hodí i do šťáv a kompotů. Zkuste je ohřáté (ne vařené) jako přílohu k rybě.

Maracuja

je plod mučenky, liány z Jižní Ameriky, Indie, Nového Zélandu, Brazílie, Floridy, Austrálie, Izraele či Afriky. Setkat se s ní můžete i pod názvem passion fruit. Kulatá až oválná bobule bývá žlutá nebo fialová, uvnitř šťavnatá s množstvím semínek. Žluté marakuji dorůstají až do velikosti grepfruitu a mají jemnou slupku. Fialové marakuji jsou menší, asi jako citron, a jejich slupka je tvrdá, svraštělá a mírně toxická, protože obsahuje molekuly kyanidu. Ty se tepelnou úpravou ničí.

Marakuja obsahuje významné množství draslíku, fosforu, sodíku, vápníku i vitamínu C. Toto osvěžující ovoce urychluje metabolismus, upravuje trávení a vylučování, napomáhá regeneraci svalů, reguluje správnou funkci mozku, srdce a nervů.

Jak jíst marakuju?
Zralá marakuja je seschlá, uvnitř plná semínek v dužnatém obalu. Ty jsou nakyslé, jedí se syrové lžičkou a výborně se hodí do jogurtů, smetanových zákusků, smoothie, sirupů, nápojů.

kakichurma

Plody asijského ebenovníku jsou světle až tmavě oranžové, připomínající rajčata. Pod tenkou slupkou se skrývá slaďoučká dužina, zpravidla bez semínek. Místo nich můžete najít pár malých teček, které jsou jedlé. Bát se nemusíte ani případného zhnědnutí dužniny. Hurmikaki jsou plné vlákniny, vápníku, sodíku, hořčíku, železa, mědi, betakarotenu, vitamínu C. Hurmikaki podporují zdraví kostí, odbourávají vnitřní nervozitu, zklidňují, pročišťují organismus, upravují trávení a vyprazdňování. Šťáva z nezralých hurmikaki snižuje krevní tlak a horečku, zralé plody uleví od trávicích problémů.

kumquat

Když spatříte malilinké pomeranče, můžete si být jisti, že je to kumquat. Citrusový plod z Asie však jako pomeranč pouze vypadá, jeho chuť je zcela jiná, trpce-sladká. Kumquaty mají hodně vody, kyseliny pantothenové, listové, omega-3 a 6 mastných kyselin, vitamin C, E, skupiny B, provitamin A. Kumquaty odvodňují, podporují trávení, zdraví vlasů a nehtů, imunitu, působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním osteoporóze.

Jak jíst kumquat?

Plody kumquatu dobře omyjte a jezte i se slupkou. Ta je nahořklá, dužina je však sladká. Maličká jadérka můžete vyndat, nejsou velmi chutná. Kumquat se hodí i na vaření džemů, na přípravu likérů, zavařování, je exotickou ozdobou zákusků, salátů. Dušené kumquaty jsou zajímavým doplňkem masných, zejména zvěřinových jídel.

Karambola

Plody asijského ebenovníku jsou světle až tmavě oranžové, připomínající rajčata. Pod tenkou slupkou se skrývá slaďoučká dužina, zpravidla bez semínek. Místo nich můžete najít pár malých teček, které jsou jedlé. Bát se nemusíte ani případného zhnědnutí dužniny. Hurmikaki jsou plné vlákniny, vápníku, sodíku, hořčíku, železa, mědi, betakarotenu, vitamínu C. Hurmikaki podporují zdraví kostí, odbourávají vnitřní nervozitu, zklidňují, pročišťují organismus, upravují trávení a vyprazdňování. Šťáva z nezralých hurmikaki snižuje krevní tlak a horečku, zralé plody uleví od trávicích problémů.

Graviola

Když spatříte malilinké pomeranče, můžete si být jisti, že je to kumquat. Citrusový plod z Asie však jako pomeranč pouze vypadá, jeho chuť je zcela jiná, trpce-sladká. Kumquaty mají hodně vody, kyseliny pantothenové, listové, omega-3 a 6 mastných kyselin, vitamin C, E, skupiny B, provitamin A. Kumquaty odvodňují, podporují trávení, zdraví vlasů a nehtů, imunitu, působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním osteoporóze.

 

Mangostan

Mangostan pochází z Garcinia mangostana, stromu, který roste v jihovýchodní Asii, Brazílii a Střední Americe. Jelikož po sklizni už nedozrává, dováží se k nám vyzrálý a proto chutná tak, jako ve své domovině. Doma ho však snězte co nejdříve, aby vám uvnitř nezplesnivěl.

Fialovomodrý plod připomíná na první pohled velkou švestku nebo zvláštně zbarvené rajče. Charakteristické jsou pro něj lístky na vrchu plodu. Pod hrubou slupkou se skrývá 4 až 8 bílých sladkokyselých měsíčků, připomínajících liči. Vyloupnete je snadno, hůře jdou vyndat semínka ve tvaru fazole. Semínka mangostanu se jedí vařená nebo pražená.

Mangostan je ceněn pro vysoký obsah xanthonu, látce, která dokáže účinně bojovat s volnými radikály. Ty napadají naše buňky a tudíž nejsou v organismu vítanými. kdo by chtěl přece viry, bakterie, nádory? Obsahuje také hodně vitamínu C a vlákniny, dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Jak jíst mangostan?
Mangostan nařízněte po obvodu, rozloupněte. Bílé měsíčky se jedí syrové, ale vyrábějí se z nich i kompoty, džemy či džusy.

Mladý kokos

Mladý kokos nebo i bílý kokos, pochází z jihovýchodní Asie. Obírá se v pátém až sedmém měsíci zrání, zatímco hnědý kokos až ve dvanácti měsících. V obou je kokosová voda, čistý přírodní „iontový nápoj“. V mladém kokosu mohou být až 4 deci kokosové vody. Ta výborně hydratuje, obsahuje hodně vápníku, minerálních látek, enzymů.

Kokosová voda posiluje imunitu, působí antibakteriálně, podporuje trávení a uvolňování inzulínu do krve.

Jak jíst mladý kokos?
Dostat se k čerstvé kokosové vodě bude trošku oříšek. Můžete to udělat tak, že špičatý vrch kokosu oříznete a poté do něj ostrým nožem vyříznete otvor nebo vrtačkou navrtáte dvě dírky. Přes otvory vodu přelijete do poháru. Jiný způsob je tupou stranou nože poklepat po celém obvodu špičky, která se sama oddělí. Vodu vypijte, nebo použijte do nápojů a dužinu vyškrabte a snězte nebo přidejte do jídla.

Banán plantain

Jde o větší banány s tužší slupkou, které se používají převážně na vaření. Teprve tepelná úprava přemění velké množství škrobu na cukr a změní chuť těchto zeleninových banánů. Nejdříve jsou plody zelené – tyto nezralé banány mají škrobovou, bramborovou a natrpklou chuť a nejsou vhodné ani na vaření. Postupně však žloutnou a následně se na nich objevují černé skvrny, což je známkou, že je po tepelné úpravě lze konzumovat. Zcela zralé jsou úplně černé – tyto se dají jíst také bez tepelného zpracování.

Plantainy mají v gastronomii široké uplatnění. Ze zralého banánu se často připravuje kaše zvaná fufu, která je populární především v Africe a Karibiku. Můžete jej však také smažit, vařit, péct, restovat sušit, mlít na mouku a v Africe z těchto banánů dokonce vaří i pivo. Populární forma úpravy je jejich nakrájení na proužky a smažením na křupavé chipsy. Jsou také oblíbenou přílohou k masu či rýži.

Pitahaya –dračí ovoce

Pitahaja je doma v Chile, Nikaraguy, Mexiku, Izraeli. Dozrává na kaktusech, které kvetou jen v noci a jejich obrovské květy opylují netopýři. Tento plod je na pultu nepřehlédnutelný pro svou tmavorůžovou, červenou až fialovou slupku se šupinami a velikost kolem 20 centimetrů. Zdravá pitahaja má šupiny pružné a bez fleků. Právě díky tvaru a šupinám dostala pitahaja i jméno „dračí vejce“, resp. „Dračí ovoce“.

Uvnitř je pitahají bílá, žlutá nebo červená či fialová, plná drobných, roztroušených zrníček. Žlučníkáře tedy nepotěší, což je škoda, protože obsahuje hodně vlákniny, vitamínu C, vápníku, železa. Dračí ovoce podporuje imunitu, pomáhá při nespavosti a neschopnosti udržet pozornost.

Jak jíst pitahaju?
S dračím ovocem si hlavu nelamte. Šupiny odřízněte nebo stáhněte a pitahaju jednoduše rozkrojte a nakrájejte na měsíčky jako meloun, nebo vyjezte lžičkou jako kiwi. Dobrá je do smoothie, džusů, koktejlů a také jako ozdoba zákusků, pohárů, nápojů.

Objevujte s naším eshopem

To chci
error: Přeji vám hezký den.